perjantai 28. maaliskuuta 2008

Hail to the king!



Nimittain kuningas James Bondille. Kylla, vihdoinkin koko James Bond crew has landed in Chile. Elokuviin enemman vihkiytyneet ehka tietavatkin, etta seuraava Bond leffa tullaan kuvaamaan osaksi Chilessa. Taalla kun tulee asusteltua tuolla Santiagon omasas OC:ssa (Orange Countyssa) niin luonnollisesti Daniel Craigin tapaiset supertahdet majoittuu sitten sinne meidan naapurustoon.. Pitais ehka tehda vastaava pyhiinvaellus kun joskus muinoin kun TAYSIN sattumalta tuli kohdattua se Beckhamin David..

No, pointti siis, etta uutta Bond leffaa lahdetaan kuvaamaan Pohjois-Chileen tuonne Atacaman autiomaahan ja kas vain minne muualle kuin CERN:iinkin liittyen ESO:n astronomiseen observatorioon, vai onkohan se suomeksi avaruustiedeobservatorio..(vai onko tuollaistakaan sanaa suomenkielessa) Noh, sinne kuitenkin. Chilelaisten harmiksi tosin Atacamassa kuvatut kohdat tullaan esittamaan elokuvassa Boliviana..mika nyt kolhinee chilelaista ylpeytta suurin piirtein saman verran kun jos Helsingissa kuvattu elokuva esitettaisiin maailmalle esim Viipurina, Sortavalana tai vastaavana.

Mitas sita muuta.. Paasiainen oli ja meni, olin koko ajan Santiagossa ja tyhjaahan taalla oli. Koko kaupunki oli paennut rannikolle ja liikennetta ei ollut missaan, aika outoa. Tuli kuitenkin pari kertaa laskeuduttua tuolta Beverly Hillsista tuonne keskustaan ottamaan aurinkoa, mutta ei sita varia niin kunnolla tarttunut siltikaan.

Muuten elama alkaa jarjestya tasaiseen tahtiin, olo tuntuu jo oikeastaan melko kotoisalta. Supermarketista loyty jotain hapankorpun sukulaisia ja lahiokampaamolta loyty kuin loytykin niita bed headin tuotteita, niin ei paase ne hiusneuroosit taysin iskemaan. Tutulta tuntuu myos se kun meidan toimiston ymparilla pyorii Amnestyn jasenhankkijoita ja olen tutustunut pariin madridlaiseen opiskelijaan, joder tio!

Ihmetysta toki riittaa chilelaisessa elamanmenossa ja erityista paanvaivaa tuottaa tama ihmisten jaottelu sosiaalisiin luokkiin.. Taalla kun on oikein ulkomaalaisten vitsina sanoa, etta ensimmaiset asiat mita chilelaiset kysyvat on tyyliin, miksi tulit Chileen, mita teet Chilessa, missa olet toissa ja jos nama vastaukset vakuuttavat niin sen jalkeen sitten, etta missa asut ja millainen auto sulla on. Jos nama sitten miellyttaa niin voi ehka kysaista nimea. Mulle onkin selvennetty, etta vaikka luokkaerot on hyvinkin raikeat koko Etela-Amerikassa, niin esim Argentiinasta poiketen, chilelaisilla ei ole tapana verkostoitua eri yhteiskuntaluokista olevien kanssa. Tama nyt luonnollisesti tuottaa vahan paanvaivaa kun vaaleena ulkomaalaisena mun odotetaan olevan lahes siniverinen mutta henk koht en oo niin varma rileittaanko parhaiten juuri tuolla mun asuinalueella olevien ihmisten kanssa. Jannittavia aikoja, katsotaan mihin suuntaan kehitytaan.


Tassa kun saan parin viikon sisalla kouluasiat lopullisesti pois jaloista niin alan kaivella itselleni niita harrastuksia, oon jo aika varmaks paattanyt etta otan jossain chilelaisten alkeisryhmassa niita ranskan tunteja etta tapaan kivasti paikallisia ja paasen "puhumaan" sita mun hyvinkin edistyksellista ranskaa.

Sellaista, aurinko taalla paistaa viela oikein mukavasti ja kuulemma poikkeuksellisen lampimasti kun nyt pitaisi olla jo hyvinkin syksy. No, mua ei haittaa ollenkaan, sitten kun taalla on kylmaa ja kurjaa niin te heilutte niilla kesafestareilla yottomassa yossa tayden auringon paisteessa.. you wish.

Nyt lahden kotiin. Koitan laittaa ensi kerralla vaikka kuvia meidan lahiosta.

Heippaheei.

tiistai 25. maaliskuuta 2008

Suomi maailmankartalle

Tai ainakin tunnetummaksi Chilessa

Oli yllattava tulla aamulla toihin ja alkaa jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan lukea aamulehtea kahvin kanssa kun lehden paaotsikkona oli, etta 26-vuotias suomalaisturisti on koittanut kiskoa Paasiaissaarilla yhdelta Moai-patsaalta korvaa mukaan matkamuistoksi Eurooppaan.. Ikavaksi tama herrahenkilo, mainittiin lehdessa muuten myos nimella, tuli tunnistetuksi lukuisten tatuointiensa puolesta ja odottaa nyt ilmeisesti tuomiota tapahtuneesta. Etta asiaan saataisiin lisaa draamaa, El Mercurio lehti toki otsikoi jo vankilatuomion mahdollisuudesta seka n. 10 000 euron mahdollisista sakoista. Historiankirjoihin tama toki myos jaa, tahankin uutiseen oli onnistuttu kaivamaan edellinen synnintekija vuodelta 2006. Eikos sita sanota, etta any fame is good fame..

Otsikkoa klikkaamalla paasee el mercurion sivuille joista espanjankielentaitoiset tai muut kiinnostuneet voivat katsoa uutisen, mika talla hetkella on siis paasivulla alkaen Turista finlandes arranco trozo de oreja a un moai.

Myohemmin lisaa niita oman elaman kuulumisia.