torstai 1. toukokuuta 2008

Savuinen, sumuinen kaupunki

Ilmassa on uhka talvesta.

Kylla, syksy on saapunut. Viime viikonloppuna se alkoi.. kylmyys ja kurjuus. Lampotila laski alle 10 asteen ja ilma oli sateinen, mika toki oli mieluisaa taman maan maanviljelijoille, kun sadetta ei ole pitanyt moneen kuukauteen.

Itsella on hieman hankaluuksia sopeutua tahan ajatukseen taas kylmasta ja talvesta. Eniten ideassa tokkii se, etta tassa voi jo aistia asunnon lammityskoneiston tehokkuuden (olematon) joten ennustan kylmia kuukausia sisatiloissa palellen.

Tyon puolesta olen tehnyt energiakatsausta Chileen ja minulle selvisi, etta Chilessa tuli pakolliseksi rakennusten eristaminen vasta viime vuonna. Tosiaan, se avioero vuonna 2003 ja talojen lampoeristykset 2007. Tamakin talo missa asustelen on n. kaks vuotta vanha mutta hengitys meilla kaytannossa hoyryaa sisalla jatkuvasti ja koska energiahukka taloissa on valtava johtuen tasta puutteellisesta rakennustyylista niin lammityskustannukset halutaan pitaa alhaisina. Ratkaisu tahan on loydetty - ei pisteta talojen keskuslammityksia ollenkaan paalle ja sen lisaksi tuuletellaan pahat hajut avonaisilla parvekkeen ovilla ja ikkunoilla.

Niin, etta kylma on. Vali vali.

Ja muutama sana vapusta. Haalareita ei nakynyt eika serpentiinit suussa moyryavia juhlaseurueitakaan eika sen puoleen mitaan muutakaan. Kansainvalisena tyolaisten paivana chilelaiset ovat kuitenkin adoptoineet 1.5. kansalliseksi vapaapaivaksi monen muun maan tavoin. Eli toihin ei tarvitse menna mutta tahan paivaan liittyvia hulinoita ei kaduilla tiettavasti ole.

Muuta hulinaa toki. Viime aikoina taalla on protestoitu taas jos mista asiasta ja barrikaadeille tunnutaan nousevan joka paiva herkemmin argentiinalaisten tavoin. Taalla meillapain tosin tama vallankumouksellinen kansanliike ei nay, mutta joskus siihen nakee viitteita kun tuonne keskustaan asti eksyy.

Sellasta talla kertaa. Ensi kerralla toivottavasti vahan positiivisempaa uutisointia, viikonloppuna suuntaan n. 1.5h ajomatkan paahan Viña del Mariin, Santiagon laheiseen satamakaupunkiin missa meilla on jo koko ohjelma ruokapaikkoineen valittu eli lisaa tasta kulinarismiturismista sitten ensi viikolla.