torstai 6. marraskuuta 2008

Yes we can

Politiikasta ihan uudella tavalla hurmioituneena pidimme vaalivalvojaisia tiistaina muutaman kaverin kanssa yhdessä jenkkiläisbaarissa. Jokaisen järkevän ihmisen toive lienee viimeiset kuukaudet ollut Obaman voitto, mutta kyllä se silti jännitti, että saadanko sinne valkoiseen taloon musta mies. Ja vihdoinkin saatiin! 

Muuten olen tässä ahminut tietoa Kuubasta, lähinnä historiasta, kulttuurista ja nykymenosta. Paljon olen lukenut kirjallisuutta, netistä ihmisten reissukokemuksia ja artikkeleita sekä Kuuban kommunistista sanomalehteä, mutta en usko, että kaikkia aukkoja saa täytettyä edes paikan päällä. Mahtanee olla monimutkainen prosessi se Kuuban ymmärtäminen, mutta suurella innolla sitä jo odotan. 

Tänään kävin hakemassa viisumin ja eilen varastin majoituksen. Kuubaan tarvitsee siis ostaa turistikortti mikä on voimassa 30 päivää. Hintaa tälle kortille tuli 15 dollaria ja ikäväkseni se on vain erillinen paperilappunen passin välissä, käsin kaikenlisäksi kirjoitettu, ja lähetystövirkailija jo infosi mua, että minkäänlaisia leimoja ne kommunistit ei mulle sitten tule laittamaan passiin! Harmi sinänsä, tuon viisumilappusenkin varmaan keräävät pois.. Pitänee siis ottaa monta (sataa) valokuvaa minusta ja Havanasta, että uskovat myöhemminkin, että en internetistä ottanut valokuvia!

Majoitus tapahtuu siis kuubalaisessa perheessä. Tämä on edullisin ja mulle henk koht samalla mielenkiintoisin matkustusmuoto. Näitä casa particulares saa siis varattua netistä, mutta vielä ei tietenkään ole varmaa tuleeko mun majoitus olemaan just tässä talossa minkä valitsin vai jossain serkun miehen äitin luona. Vähän jännityselementtejä siis edessä. 

Yleisistä spekulaatioista huolimatta, Kuuba on todella kallis matkailijalle, erityisesti tämä majoituspuoli. Nämä casas particulares maksavat n. 25-30 dollaria per yö, mikä on todella paljon verrattuna esim Meksikoon, missä Cancunissakin maksetaan keskimäärin 10-15 dollaria yö ja sekin on täysin ylihinnoiteltua. Otetaan tämä nyt sitten enemmän sellaisena paikallisen talouden tukemisena..

Muuten tässä on vaan aurinkoa otettu, että varmasti saa väriä pintaan ennen kuin Suomen maalle astun 16.12. Toisin kuin Buenos Airesissa, Santiagossa on tällä hetkellä vielä ihan kohtuu ilmat, että kaupungilla jaksaa vaeltaa ja ei ole tuskaista. Lämpötila tuntuu olevan sellaista 28-30 astetta, mikä on mulle oikein sopivaa.

Tänään meillä on vielä suomalaisten kanssa tapaaminen terassilla ja viikonloppuna tulee varmaan muutamat bileet käytyä läpi ja sitten alkaakin Santiagon komennus tältä erää olla purkissa. Jouluussahan tulen sitten vielä suuremmat läksiäiset ja loput tavarani kokoamaan, mutta Chilen suhteen mennään jo loppusuoralla. Aikamoista..

Hyvänä pehmeänä laskuna toimii kyllä ehdottomasti tämä matka minkä aikana ehtii jo tottua Santiagon ulkopuoliseen maailmaan ja sitten joulukuussa puskeeki jo varmaan tilapäinen jouluinnostus päälle. Kunhan nyt tilaatte sitä lunta sinne!!!!

Lisää matkafiiliksiä varmaan vielä maanantaina ennen kuin kone kohti Havanaa lähtee..


keskiviikko 5. marraskuuta 2008

tiistai 4. marraskuuta 2008

Blogin aktivointi

Noniin,

aika taas aktivoida tama blogi. Lomalaisena aika tuntuu menevan siivilla ja blogikin unohtuu, kumma juttu.

Tassa pahkinankuoressa viimeaikaisimpia tapahtumia 

- Viime postauksen jalkeen taisin mainita Chilen itsenaisyyspaivajuhlista, eli Fiestas Patrias. Ne meni oikein mukavasti, perhepiirissa oli paljon grillausta ja muuten tuli viihdyttya yoelamassa.. Rodrigo oli harmittavasti erittain kipea, mutta itse olin kylla ihan kykenevainen yoelamaan. Kavimme mm. perinteisessa fondassa, mika on niinkuin chilelainen "sataman yo" :D Eli siella on telttoja mista saa ruokaa, juomaa ja keskella iso lava missa on bandi soittamassa kansanmusiikkia cuecaa ja sitten ihmiset syo, juo ja tanssii. Siina se kokonaisuudessaan.. koitan myohemmin saada vahan kuvia blogiin, en kuitenkaan lupaa varmuudella!

- Tulin tayttaneeksi 25 vuotta, oli mukavat juhlat kotona. Sen kunniaksi tehtiin Saritan kanssa pizzaa, mokkapaloja ja muita pikku suolasia ja vieraita oli n. 15. Juhlat oli onnistuneet ja kaikilla oli mukavaa ja lahjatkin oli sankarille oikein mieluisia. Kertakaikkisen mieleenpainuneet synttarit siis! suurempia jatkoja ei ollut, mutta viimeisten vieraiden kanssa haivyttiin viela klo 4 yhteen yokerhoon joka viidelta meni kiinni.. etta kyllahan siinakin viela ehti!

- Synttareiden jalkeen lahdin Pohjois-chileen, matkaa oli n. 1800 km ja aikaa sen taivaltamiseen meni 24h bussissa. Maisemat oli hulppeita kun aluksi mentiin meren rantaa pitkin ja lopuksi aavikonomaisessa autiomaassa. Viimeinen kohde oli San Pedro de Atacama. Siella viihdyin viisi paivaa yksikseni erittain aktiivisella lomalla minka aikana kavin katsomassa suola-aavikoita, laguunoita, tulivuoria, geysereita, hiekkasarkkia ja pienia kylia ja monia laamoja. Reissu oli kerrassaan mahtava ja maisemat ihan uskomattomia, seuraavalla kerralla pitanee ylittaa raja Boliviaan missa myos on kaikenlaista mahtavaa koettavaa!

- San Pedron jalkeen olin muutaman paivan Santiagossa lokakuun alkupuolella kunnes suuntasimme etelampaan kohti Linaresia, missa Rodrigon veli Claudio meni naimisiin. Haat oli mukavat ja perheenomaiset ja toki siellakin tanssittiin kansantanssi cuecaa, syotiin ja juotiin. Eli aika samanlaiset haat kun meilla Suomessakin olisi. Vieraita oli n. 80 kpl ja paikka oli luonnonkauniin vihrea ja kappeli oli pieni ja sopo. Oikein onnistuneet haat!

- Taman jalkeen tulin Santiagoon ja harrastin kulttuuria, kavin mm Pablo Nerudan talolla vahan Santiagon ulkopuolella Isla Negralla ja samalla reissulla olin myos vahan aikaa rannalla. Kulttuuria ja historian havinaa ei voinut olla aistimatta! Pablo Nerudan talolle menin siis eraan runokirjan innoittamana mita luin San Pedrossa. Kiitos vaan ex-tyokavereille siis sielunruoasta! Tuolla reissulla tutustuin myos mapucheihin (chilen alkuperaiskansa) paremmin ja kylla kuohuttaa vielakin heidan epaoikeudenmukainen historiansa!

- Tasta seurasi sitten pari paivaa Santiagossa oleilua ja auringon ottoa kunnes sain vieraakseni vanhemmat. Heidan vierailunsa kesti 1o paivaa ja naihin aktiivisiin paiviin mahtui Santiagon tutustumisen lisaksi 4 paivaa Viña del Marissa, Valparaisossa ja ehdittiinpa katsastaa vahan viinitilaa ja viinireittia Casablancan alueella. Saaolosuhteet suosivat lomalaisia ja variakin saivat pintaansa, taman lisaksi meilla oli monet mukavat illanistujaiset Rodrigon ja perheen ja kavereiden kanssa. Hyvaa ruokaa ja juomaa oli siis riittavasti! Oikein onnistunut loma.

- Vanhempien lahdon jalkeen olen tassa tehnyt jo seuraavia lomasuunitelmiani ja viihtynyt Santiagon yoelamassa (kuten aina..). Seuraavaksi nokka lahtee kohti Kuubaa minne suuntaan 10.11. Siella olisi tarkoitus viihtya vain muutama paiva valilaskun omaisesti kunnes 14.10. tapaan Lotan Meksikon Cancunissa. 

- Blogi aktivoituu tod nak enemman reissun paalla, katsotaan mihin virta veneen vie kun sinne asti paastaan!

Pysytaan tutkalla. Mukavia syyshetkia sinne, Santiagossa lampotila 28 astetta, enaa en valita!!

Pian nahdaan,
Elina