perjantai 11. heinäkuuta 2008

Talvista eloa

Chilelainen grillaushetki



Heidi ja suomi-juhannus

Heippa taas!

On taas päivitysväli jäänyt hieman pidemmäksi, mutta koitetaanpas muistella mitä kaikkea tässä onkaan käynyt.

Tosiaan kesäkuun alkupuolella tuli oltua Buenos Airesissa viikko. Oli oikein mahtava loma ja ilmatkin suosi, aurinko paistoi ja kaupunki näytti näin parhaat puolensa. Olin melko turistina ympäriinsä ja kävin kaikki samat vanhat kulmat missä tuli pyörittyä ennenkin. Myös ostoksia tuli tehtyä vähän……………… nahka kun on niin halpaa siellä Argentiinan sisällä. Parit pihvit sain myös syötyä ja tulihan sitä käytyä vähän baareissakin, mutta vain sopivasti. Vastaanottavana komiteana toimi Annin ja Facun residenssi missä palvelu olikin huippuhotellin tasoa!

Oli nostalgista kävellä ympäri vanhoja katuja ja oman vanhan kodin ohi, mutta ei samalla tullut kyllä yhtään haikea olo. Santiagon jälkeen Buenos Aires tuntui kovin rähjäiseltä, alkeelliselta ja sotkuiselta, joten voi vaan miettiä miltä se tuntuu Euroopan jälkeen. Kaikesta kaaoksesta huolimatta, Buenos Airesissa on edelleen sitä samaa selittämätöntä viehätystä ja mahtavaa tunnelmaa, mitä Santiagosta ei samalla mittakaavalla löydy. Vierailukaupunkina se on edelleen universumin paras, mutta pysyvämpään elämiseen Santiago tuo erilaista varmuutta ja jatkuvuutta. Argentiinassa se Etelä-Amerikan kuuluisa järjetön poliittinen epätasapaino on käsin kosketeltavaa ja samalla tulevaisuuden näkymät ei tarjoa vastaavaa kasvua toivosta ja yleisestä toipumisesta kun ehkä Chilessä. Hintatasokin on paikalliselle argentiinan pesoissa elävälle järkyttävän kallis, mutta euroissa ajattelevalle kyllä edelleenkin erittäin edullinen. Oli ihana reissu, mutta kiva oli tulla takaisin Santiagoon kun lentokentällä odotti kavereista koostuva vastaanottokomppania ilmapalloineen kaikkineen.

Muita suurempia tapauksia lähiviikkoina on ollut ehkä juhannus, sitä tuli vietettyä suomiporukassa suomalaisten ruokien, musiikin ja kuvitteellisten koivunoksien keskellä. Menu koostui lihapullista, karjalanpiirakoista, lohesta, salaateista, grillimakkaroista, salmarista, finlandia vodkasta, fazerin suklaasta, korvapuusteista ja salmiakista. Eli hyvinkin suomalaisella tyylillä mentiin, tosin ilman tappeluita, hukkumisia ja muita väkivaltaisia välikohtauksia. Stereoissa soi eppujen ”Tämä tuhansien murheellisten laulujen maa, jonka tuhansiin järviin juosta saa” ja olihan siinä sellaista ulkomaalaisille vaikeasti selitettävää tunnelmaa!

Kesäkuun loppupuolella saapui Chileen vaihtoon myös vanha Elisan aikainen työkaverini Sarita, joten menoa ja tekemistä on ollut yllin kyllin iltaisin ja viikonloppuisin. On oltu syömässä, baarissa, leffassa, kahvilla, shoppailemassa ja kaikkea siltä väliltä joten on tullut itsekin aktivoiduttua enemmän keskellä viikkoa.

Kotioloissa elo menee mainiosti, tässä välissä on tietenkin ollut parit perhejuhlatkin missä luonnollisesti olen ollut osallisena. On ollut Rodrigon veljen synttärit ja toisen veljen kihlajaiset ja nyt tässä odotellaan vaan sitten niitä häitä, jotka kenties ehtii vielä tulemaan tässä minun täällä ollessani.

Työrintamalla on pitänyt tasaisen kiirettä ja mielenkiintoisia projekteja olen tehnyt ja kovasti oppinutkin uutta, joten sielläkin kaikki siis hyvin.

Sitten vielä muutama sananen ilmasta.. Täällä siis tosiaan tällä hetkellä ihan keskitalvi, mutta ilma on vaihteleva kuin Suomen suvi. Toisinaan on se + 22 astetta ja aurinkoista ja seuraavana päivänä mennään taas lähemmäksi nollaa. Olen kuitenkin asennoitunut, että on talvi, niin villakangastakin ja saappaat olen vetänyt päälleni lähes poikkeuksetta myös noina lämpimämpinäkin päivinä.

Asunnossa meillä on nykyään jo vähän lämpimämpi, mutta sen tuntee myös lompakko. Lämmityskulut Chilessä on jotain ihan järkyttävää, mistä johtuu, että monet eivät pidä talvellakaan lämmitystä päällä vaan ostavat erillisen kaasulämmittimen jota pitävät sitten päällä kun ovat kotona. Meillä päädyttiin testikuukaudeksi pistämään lämmitys pysyvästi 14-15 asteeseen, eli omassa mittakaavassani vielä aika helkkarin kylmälle. No, tulihan sieltä se laskukin, mikä on vielä ihan kohtuullinen, eli n. 150 euroa kuukaudelta. Tässä siis vain pelkkä lämmitys, tämän lisäksi napsahtaa muu sähkö, valo, ja kuuma vesi. Eli en ihmettele enää kun nämä chilenot on tottunut olemaan valittamatta kylmyydestä sisällä..

Sellaista tällä kertaa.